skip to Main Content

Een serenade voor mijn Shéhérazade(ISBN 978-90-6265-865-7) die op 5 oktober 2014 verscheen bij uitgeverij in de Knipscheer bestaat uit 52 liefdesgedichten.

Mijn liefde voor mijn vrouw Orchida inspireerde mij tot deze liefdesgedichten die een liefdeswind mij met orkaankracht influisterde. De bundel is in zijn geheel opgedragen aan mijn vrouw Orchida. Het zijn liefdesgedichten die ik in de loop der jaren dat wij samen zijn voor haar schreef.

De titel van Een serenade voor mijn Shéhérazadeverwijst naar de legendarische verhalenvertelster Shéhérazade die het hart wist te veroveren van Sultan Sjahriaar door hem gedurende “Duizend en één nacht” te boeien met grandioze verhalen, als Aladdin en de wonderlamp, Sinbad de zeeman en Ali Baba en de veertig rovers.

Duizend en één nacht
inspireerde velen. Zo inspireerde het de Russische componist Nicolai Rimsky-Korsakov (1844-1908) tot de symfonische suite Shéhérazade waarin een sprankelende vioolsolo de stem van Shéhérazade verbeeldt. Op 15 september 2007 hadden Orchida en ik een concert bijgewoond, waarbij Valery Gergiev met zijn vurige uitvoering van Shéhérezade de grote zaal van “De Doelen” in lichterlaaie had gezet.

Duizend en één nacht inspireerde ook mij. In Een serenade voor mijn Shéhérazade draai ik de man-vrouw-rol zoals die was in Duizend en één nacht, om. In de één-en-twintigste eeuw is het nu de dichter die zijn Shéhérazade probeert te bekoren met tweeënvijftig liefdesgedichten, voor elke week van het jaar een gedicht.

Cien sonetos de amor, honderd liefdessonnetten dus, van de Chileense Nobelprijswinnaar Pablo Neruda (1904-1973) voor zijn vrouw Matilde Urrutia, was daarbij mijn poëtisch voorbeeld.

De muzikale pen van Walter Palm was de titel van de recensie van “Een serenade voor mijn Shéhérazade” van Ko van Geemert die gepubliceerd is in de “Amigoe” van 29 november 2014. De appel valt niet ver van de boom.

Recensie Ezra de Haan:
http://www.indeknipscheer.com/wp-content/uploads/2015/02/ADP16-17Sheherazade.pdf

 

© Walter Palm

Back To Top